Android 11’in erken sürümülerinden 2.si geçtiğimiz günlerde yazılım geliştiriciler için serbest bırakıldı. Henüz Beta aşamasında olmayan Android 11 işletim sistemini Google Pixel 3a cihazıma yükleyerek yeniliklere yakından baktım. Bir kaç değişikliği sizlerle paylaşıyorum.
Bildirim Ekranı
Bildirim ekranının en altına eklenen “Geçmiş” seçeceğiyle, çeşitli sebeplerden gözden kaçan eski bildirimlere ulaşabiliyorsunuz.

Bu özelliği açık ya da kapalı tutmak tercihinize kalmış. Açık hale getirdiğinizde gün içindeki yoğunluk ya da farklı sebeplerden gözden kaçan bildirimlerin listesine buradan ulaşabiliyorsunuz.

Ekran Kaydı Seçenekleri
Bir başka yenilik ekran kaydı fonksiyonuna eklenmiş. 3. Parti bir uygulamaya ihtiyaç duymadan ekran kaydına imkan veren bu özelliği kullananlar ekran dokunuşu ve sesi açıp kapama tercihi yapabiliyorlar. Samsung s20+ incelemem de bahsettiğim ekran üzerinde çizimler yapabilme ve kendi resminizi ekrana aktarabilme özelliği de hiç fena olmazmış.

Face Unlock (Yüz Kilidi)
iPhone modellerinin aksine piyasadaki Android cihazlar yüz taraması yaparak kilit açmak için donanım değil yazılım kullanıyorlar. Bu da zaman zaman bazı güvenlik açıklarına neden olabiliyor doğal olarak. Android 11’de en azından küçük bir iyileştirme diyebileleceğimiz adım atılmış.
Telefon kilidini yüz tanıma ile açmak isterseniz ve cihazın “gözler açık” modunu aktif ederseniz, artık “gözü kapalı” kilit açamayacaksınız. (Ya da siz uyurken birisi cihazınızın kilidini bu şekilde açamayacak 🙂 )

Yeniden Başlatmama ve Devamlılık
Gece yapılan güncellemeler sonrası cihazın yeniden başlatılması beklenen bir reaksiyon. Arka planda çalışan uygulamalarınız varsa ve cihaz yeniden başlıyorsa bazı şeyler yarıda kalabiliyor -du. Android 11 ile bu tarz güncellemeler sonrası cihaz yeniden başladığında o anda aktif olan uygulamaların tekrar gerekli izinlere kavuşması için cihazın kilidinin açılması gerekmiyor.
Yani güncelleme sonrası arka planda çalışan programlarınız varsa çalışmaya devam edebilecekler.
Ekran Yenileme Hızı Değişkeni
Örneğin cihazınız 60hz dışında 90hz desteği de sağlıyor ve siz bunu ayarlardan seçip kullanıyorsunuz. Fakat kullandığınız uygulamalardan bir tanesi 60hz yerine 90hz tercih etmek ve en iyi deneyimi sunmak istiyor.
Yazılım geliştiriciler sunulan bu yeni API* ile yüksek performans gerektiren uygulama ya da oyunlarını tercihen cihazın yüksek ekran yenileme hızı ile eşleyebiliyorlar.
API: Application Programming Interface kelimelerinin kısa yazılışından oluşur. Türçesi: Uygulama Programlama Arayüzü’dür. Wikipedia’daki açıklaması: “Bir yazılımın başka bir yazılımda tanımlanmış işlevlerini kullanabilmesi için oluşturulmuş bir tanım bütünüdür.”